Klíma tisztítás

A klíma tisztítása rendkívül fontos dolog, amelyet sokan nem vesznek elég komolyan. Ahhoz, hogy a klímánk tökéletesen működjön évekig és mindig megfelelő minőséget tudjon nyújtani, egyszerűen elengedhetetlen a félévenkénti tisztítás.

Gondoljunk bele, a sütőt, vagy a porszívót is rendszeresen tisztítjuk és portalanítjuk azért, hogy mindig tökéletesen működjön. Egy porral teli porszívó nem működik maximális teljesítményen, ahogy egy piszkos sütő sem tud olyan minőséget nyújtani, mint amelyet szeretnénk. Ha ezekre a háztartási gépekre odafigyelünk, akkor a klímánkra is oda kell figyelnünk.

A klímáról tudni kell, hogy a beltéri egység egy nedves és meleg közeg, amely a páralecsapódás következtében alakul ki. A nedves és meleg közeg tökéletes táptalaja a baktériumoknak, gombáknak és penészeknek. Ezek rendkívül hamar el tudnak szaporodni a klíma belsejében, amely komoly egészségügyi gondokat tud okozni.

A klíma beltéri egysége a lakásban lévő levegőt forgatja, így ha a beltéri egységben baktériumok tanyáznak, akkor a klíma egy baktériumokkal teli levegőt forgat folyamatosan. Minél inkább el van hanyagolva a klíma, annál nagyobb gondot tud okozni. Például kétoldali tüdőgyulladás is lehet a következménye mivel az ezt kiváltó baktériumok meg tudnak telepedni a klímában.

Ez elkerülhető azzal, ha félévente egy szerelő kifertőtleníti a klíma beltéri egységét, és maradéktalanul elpusztítja a baktériumokat, gombákat és penészeket.

A baktériumok mellett hatalmas gondokat tud okozni a por is. A kültéri egység sok helyen forgalmas utcafronton helyezkedik el, így a kültéri egységet folyamatos por áramlás éri, amely idővel akár porréteggé is tud válni. A porréteg nagy bajt tud okozni, mivel megakadályozza a légáramlást. Ha nincs meg a megfelelő légáramlás, akkor a klíma nem tud megfelelően működni. A készülék elkezd túlteljesíteni. A folyamatos túlteljesítés közben nagyon könnyen tönkre mehet a készülék, akár véglegesen is, ráadásul nagyon megemeli a villanyszámlát a folyamatos túlteljesítés.

A klíma tisztítása egy nagyon gyors folyamat. Mind a két egységet maradéktalanul kitakarítjuk. A beltéri egységet egy speciális, erre a célra kifejlesztett fertőtlenítő szerrel vonjuk be kikapcsolt állapotban, majd bekapcsoljuk, hogy a szer a készülék minden szeglétébe eljusson. Így abszolút ki tudjuk fertőtleníteni a készüléket, nem maradnak benne káros anyagok.

A kültéri egységhez nem használhatunk vízalapú tisztítószereket, ezért ott magasnyomású levegővel távolítjuk el a lerakódott port. A tisztítás során alaposan kitakarítjuk a készüléket, a hőcserélőt is tökéletesen portalanítjuk, amely az egyik legfontosabb eleme a klímának. Ha félévente ez a rövid folyamat megtörténik, akkor garantálhatjuk, hogy a klíma sokáig fog még működni.